petrotuning

instal·lació (2021)

Petrotuning/ Petromasculinitats. Comissariada per Arnau Horta.

Petrotuning indaga sobre l’Auto-Tune, un efecte digital que s’utilitza per modificar la tonalitat de la veu i que s’ha convertit en una de les principals senyes sonores del trap i altres subgèneres de la música urbana contemporània. Aquest efecte, del qual es deriva una forma de performativitat vocal radicalment nova, manté una insospitada relació amb el petroli.

Andy Hildebrand va inventar l’Auto-Tune a finals de la dècada dels noranta, aplicant els coneixements que havia adquirit com a especialista en tècniques de prospecció geofísica per a la indústria petroquímica. Mitjançant l’ús d’explosius i micròfons subterranis, Hildebrand podia determinar la ubicació dels jaciments de petroli i el lloc exacte on calia perforar per procedir a l’extracció. Partint d’aquesta curiosa relació genealògica entre l’Auto-Tune i el petroli, la instal·lació Petrotuning examina la dimensió sonora i eroticosensual de la petromasculinitat.

Tant l’automòbil com la motocicleta han participat tradicionalment d’un imaginari eminentment masculí en què el vehicle es converteix en un apèndix mecànic del cos del conductor. Els dipòsits de benzina i els tubs d’escapament que formen part de l’obra Petrotuning recorden les formes voluptuoses dels òrgans sexuals i, al seu torn, suggereixen el caràcter sagrat de les relíquies i les icones religioses. Aquesta ambigüitat formal i iconogràfica reforça la inquietant dimensió sonora d’aquesta instal·lació, inspirada tant pels codis de la música sacra com per la malenconia pròpia de certes músiques urbanes.

A Petrotuning els ritmes del trap i el reggaeton s’enllacen provocativament amb la melodia de “O vos omnes”, escrita pel sacerdot i compositor del segle XVI Tomás Luís de Victoria. Cabosanroque proposen així una particular revisió contemporània del lament, un tipus de composició musical habitual en el repertori operístic i religiós que expresa el desconsol, la culpa o la tristesa. El resultat és un impossible oratori petro-trap que apel·la als dolors i les profundes contradiccions de la nostra societat petrodependent.

Comissariat: Arnau Horta
Artistes: Cabosanroque, Andrés Hispano & Fèlix Pérez-Hita, Cara Daggett
Produïda pel Bòlit, Centre d’Art Contemporani. Girona i presentada entre el 22 d’octubre i el 9 de gener de 2022 al Bòlit_StNicolau Encarregada per Íngrid Guardiola.