ursonate karaoke

instal·lació (2017)




La instal·lació Ursonate Karaoke aprofita la litúrgia del Karaoke per transcriure el poema original de Kurt Schwitters a partir de nous fonemes, sons elèctrics primitius que sorgeixen per interferència entre els camps magnètics que il·luminen les síl·labes i el sistema d’amplificació de so. De les lletres de neó en surten nous sons que ja no corresponen amb els seus fonemes, paràsits elèctrics, noves unitats sonores mínimes.

Ursonate (sonata de sons primitius) és un llarg poema sonor, potser el més llarg de la història. L’autor és l’artista alemany Kurt Schwitters, qui l’any 1921 començà a repetir compulsivament la seqüència d’un poema tipogràfic de Raoul Hausmann que deia així: “Fmsbwtözäu, pgpggiv?mü, Fmsbwtözäu, pggiv?mü, Fmsbwtözäu, pggiv?mü…” Finalment, l’any 1932 va enregistrar i publicar l’Ursonate: una sonata de 55 minuts que ha esdevingut un dels màxims exponents de la poesia fonètica i de la tipogràfica.




Presentada el 2017 a la Facultat de Belles Arts de Barcelona.

Presentacions destacades: festival In-sonora, La Casa Encendida (Madrid), festival Mixtur (Barcelona), festival Poesia i+, Fundació Palau i Fabre (Caldes d'Estrac).