no em va fer joan brossa

teatre expandit (2016)
“T’he cercat. T’he cercat entre bruits d’engranatges timbalejant l’oïda."Joan Brossa, El cop desert.

No em va fer Joan Brossa és una obra de teatre d’objectes de gran format, sense actors ni manipuladors; és una simfonia mecànica, una instal·lació sense narrativa ni argument on una multitud d’objectes en moviment es confabula amb la tecnologia per crear paisatges canviants, que són metàfores plàstiques i sonores dels paisatges de la guerra, de la calma al terrabastall i de la foscor al llamp. Gots de plàstic, culleretes, màquines d’escriure, cintes mètriques, taps, pintes i altres objectes quotidians es transformen en els boscos boirosos del Parsifal de Wagner, en muntanyes del front del Segre a la guerra civil, o en volcans tel·lúrics de mitologies de ressonàncies mesopotàmiques.

El públic ha de buscar el seu lloc dins d’aquest poema transitable, atrapat entre un centre d’acumulació i excés d’objectes i un perímetre buit, de veus desposseïdes del seu cos, amb l’absència de l’objecte i la paraula com a matèria sonora.

Aquesta obra de teatre expandit de 27 minuts es va crear el 2016 per encàrrec del Teatre Nacional de Catalunya i el Festival Temporada Alta, que junt amb la Fundació Brossa i el MACBA van organitzar el cicle Epicentre Brossa.

Després de més de dos anys d’estudi de l’obra ingent del poeta Joan Brossa (1919-1998), figura cabdal dins l’art d’avantguarda català, cabosanroque declina posar en escena una obra escrita per Brossa i tria la seva prosa més desconeguda i primerenca, i la sonoritat de la poesia escènica dels anys quaranta com a detonant per fer una obra pròpia que acabarà generant nous gèneres brossians: No em va fer Joan Brossa és postteatre sense actors, acció musical sense músics, teatre de titelles sense manipulador o una prosa-objecte de gran format.

A dia d'avui, l'han vist prop de 20.000 persones en funcions de 25 espectadors.Producció del Teatre Nacional de Catalunya, Festival Temporada Alta, i el suport de la Institució de les lletres catalanes, la Fundació Brossa i la Fundació Lluís Coromina.

Estrenada el 8/11/2016 a l'antiga Biblioteca de Girona pel Festival Temporada Alta.

Presentacions destacades: Festival BAD Bilbao, Teatros del Canal (Madrid), Schaubude (Berlin), Sonica Festival (Glasgow), Festival MIMA (Mirepoix), Arts Santa Mònica (Barcelona), Temporada Alta (Girona), Teatre Nacional de Catalunya (Barcelona).